
Som Morata-Masdeu, una empresa dedicada des de 1989 a la conservació-restauració del patrimoni tèxtil: arqueològic, etnogràfic, arts decoratives, contemporani i històric en general, en tots els seus vessants, com ara inventaris, catalogació, estudis tècnics, manipulació i conservació preventiva. Treballem sota els estàndards internacionals de conservació i restauració de les institucions de referència en la matèria.
La constituïm Carme Masdeu Costa i Luz Morata García, llicenciades en Belles Arts, en l’especialitat de Restauració per la Universitat de Barcelona, 1987. Formades en l’àmbit de la restauració tèxtil amb D.ª Socorro Mantilla de los Ríos, aleshores cap del departament de teixits de l’IPCE. Hem cursat estudis de tecnologia tèxtils a l’Escola Superior d’Enginyers Industrials de Terrassa i a Lió, al Centre International d’Études des Textiles Anciens (CIETA) i de tintura aplicada a la restauració, impartit per la casa CIBA, a Barcelona i a Basilea.
La nostra formació continuada en seminaris, cursos i congressos, a més a més, del nostre entusiasme en aquesta difícil especialitat, ens han portat a profunditzar en l’estudi dels teixits.
El resultat de les nostres investigacions i intervencions ha estat publicat en llibres i en revistes especialitzades, en què destaca el nostre llibre: Restauració i Conservació de Teixits, de l’any 2000, el que ha estat el primer llibre original sobre aquesta disciplina a Catalunya i a Espanya.
També hem fet difusió dels nostres estudis i investigacions impartint cursos i conferències.
Morata-Masdeu col·labora en la conservació-restauració d’importants col·leccions tèxtils que van des de teixits arqueològics d’Egipte i medievals procedents de contextos funeraris fins a indumentària i obres d’art contemporànies.
Entre les obres restaurades per Morata-Masdeu, destaquem una bona part de la col·lecció de teixits Coptes que custodien el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa (CDMT) i el Museu del Disseny de Barcelona (DHUB); el Tapís brodat de la Creació de la Catedral de Girona; l’Antependi de sant Jordi de la capella del Palau de la Generalitat de Catalunya; el Tapís flamenc “La Mort d’Hèctor” de la sèrie La Història d’Aquil·les, manufactura D. Eggermans F, ubicat al Castell de Púbol de la Fundació Gala-Salvador Dalí; la Cadira de mans per trasllat de malalts del Gremi de Bastaixos, macips de Ribera i carreters de mar, de Barcelona (1750), del Museu Maritím de Barcelona; Estendard “Euterpe, Primera Sociedad Coral creada en España” (1850), de la Federació de Cors de Clavé, Barcelona; la Sella de núvia, procedent de Vic (XVIII-XIX), exposada al Museu Etnològic de Barcelona (MEB) i de l’obra F.I.U. Flag de Joseph Beuys (1985) del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).
